Serious Request 2012 
22/12/12, 11:40

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Oldenzaal in Kerstsfeer 
17/12/12, 23:50

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Neuenhaus herdenkt Kristallnacht 
10/11/12, 00:49
In Duitsland wordt sinds een paar jaar geprobeerd de term Reichskristallnacht te veranderen in Pogromnacht. Beide termen slaan op de vernieling van joodse huizen, winkels en synagogen in de nacht van 9 op 10 november 1938 door de nazipartij van Hitler. De term Kristallnacht moet weg omdat het een woord is uit de nazitaal, zoals zoveel woorden die beginnen met Reichs. Er zijn echter ook Duitsers, waaronder pastors uit de hoek van de christelijk-joodse samenwerking, die zeggen dat in grote delen van de wereld het woord Kristallnacht is ingeburgerd, het is net zo’n woord als Endlösung en Blitzkrieg en daarom kan het beter blijven. Buur-krant Grafschafter Nachrichten heeft het voor het laatst over de Kristallnacht gehad in 2002. Sindsdien houdt de krant het in zo’n 60 artikelen op Pogromnacht.

De laatste keer was 10 november 2012, toen bericht werd over de herdenking in Neuenhaus. Bij de plaquette aan een muur in de Klinkhamerstrasse is vrijdagavond een krans gelegd door Johann Arends van de Samtgemeinde Neuenhaus (“de beroepsburgemeester”) en Paul Mokry van de gemeente Stad Neuenhaus (“de vrijwillige burgemeester”). Zij deden dat in gezelschap van leerlingen van het Lise-Meitner-Gymnasium en een twintigtal inwoners van Neuenhaus. Daarvoor had historicus Andreas Pflock in het oude gemeentehuis een lezing gehouden over de deportaties van Nederlandse joden en de rol van Kamp Westerbork.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Protestmars stakers Calduran 
29/10/12, 21:34
KLOOSTERHAAR – De ontslagvergoeding is te laag, er moet geld voor scholing komen en de directie moet een terugkeergarantie afgeven. Dat zijn enkele van de eisen die vakbond FNV stelt aan de directie van kalkzandsteenfabriek Calduran. De bond doet dat namens de werknemers die binnenkort ontslagen worden. Calduran heeft vestigingen in Kloosterhaar (de vroegere Ankerfabriek), Harderwijk en Hoogersmilde. Er werken nu nog 260 personeelsleden, maar 35 daarvan moeten vertrekken, waarvan 9 in Kloosterhaar. Drie jaar geleden zijn in dit dorp ook al 55 personeelsleden ontslagen.

Omdat de directie van Calduran geen gehoor heeft gegeven aan het ultimatum van de FNV om met een beter sociaal plan te komen is een 48-uurs staking uitgeroepen. De staking is maandagmorgen om 6.00 uur begonnen met acties bij de fabriekspoort in Kloosterhaar. Met een vuurkorf en veel koffie hebben de stakers zich geprobeerd warm te houden tijdens de poortactie. De Kloosterhaarders werden daarbij even later gesteund door werknemers uit Hoogersmilde, die met een bus waren gekomen om samen met hun collega's een protestmars te houden. Na de wandeling over de Verlengde Broekdijk, die ze de Mars voor Respect en een Sociaal Plan hadden genoemd, werd in café ’t Olde Jagershuus het vervolg van de stakingsactie besproken. Voor de tweede stakingsdag zijn acties in Harderwijk gepland.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Illegale Vecht 
22/10/12, 17:30
Je hebt de 'gewone' Vecht, die van Darfeld in Duitsland naar het Zwarte Water bij Zwolle stroomt, maar er is ook een Illegale Vecht. Dat is een kunstproject van Till Krause van de Galerie für Landschaftskunst in Hamburg. Her en der bij bruggen over de Vecht zijn bordjes aangebracht met daarop het adres van de website van het project. Om de illegale Vecht werkelijkheid te laten worden is 42.000 euro beschikbaar. Projecten die dit mogelijk maken komen in aanmerking voor subsidie.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Insecten eten: de normaalste zaak van de wereld 
22/10/12, 17:13
De speculaasjes van bakker Slatman uit Ane zijn in trek. Niets bijzonders, behalve als je bedenkt dat er buffalowormen in zijn verwerkt. Even voor de duidelijkheid: dat doet Slatman niet dagelijks, maar alleen dinsdag 16 oktober tijdens Wereldvoedseldag, in opdracht van Natuur en Milieu Overijssel. De koekjes zijn op de grotere stations in Overijssel uitgedeeld, in Hardenberg door Miriam Gerrits, Wendy Kleis en stagiair Brian Lamberink van natuurcentrum De Koppel. Ze zouden tussen 7.00 en 9.00 uur aanwezig zijn maar drie kwartier voor het eindsignaal waren de 150 koekjes al op.

De koekjes werden uitgedeeld met een boodschap. In veel landen is het gewoon insecten te eten, maar niet in Nederland. “Insecten zijn wel een duurzame en efficiënte bron van eiwitten. Voor de productie van dierlijke eiwitten door de kweek van insecten heb je veel minder grond nodig dan voor de vleesproductie zoals wij die kennen. Voor de productie van 1 kilo krekels heb je 2,1 kilo voer nodig, voor de productie van 1 kilo rundvlees 25 kilo. Dat is een groot verschil. Het vreemde is dat veel mensen geen moeite hebben met het eten van garnalen of mosselen, maar dat een sprinkhaan toch ‘andere koek’ blijkt. Het is echter gewoon een kwestie van even wennen”, meent Miriam Gerrits.Stenen om met je hoofd over te struikelen 
22/10/12, 17:03
“Een mens is pas vergeten, als zijn naam is vergeten”, meent kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen. Hardenberg is de zoveelste plaats in Nederland waar hij Stolpersteine (struikelstenen) heeft geplaatst, stenen in het wegdek met een messing plaatje die herinneren aan mensen die in de nazitijd van 1933 tot 1945 zijn vervolgd. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Maandag 15 oktober heeft hij onder grote belangstelling van organisatoren, genodigden en vooral schoolkinderen 36 stuks in Hardenberg-centrum geplaatst.

Na een bijeenkomst in het gemeentehuis waarbij vertegenwoordigers van de stichting Struikelstenen Hardenberg en de Historische Vereniging uitleg gaven over het project en de actie om geld in te zamelen voor het plaatsen van de stenen, liep het gezelschap naar de hoek Fortuinstraat-Voorstraat waar de eerste stenen werden gelegd ter nagedachtenis aan de joodse familie De Bruin.
Nadat Demnig de stenen had aangebracht werden lichtjes geplaatst die waren gemaakt door leerlingen van De Hoeksteen en witte rozen op de stenen geplaatst door leerlingen van basisscholen De Kern en De Kastanjehof. Vervolgens werden nog 30 stenen aangebracht in de Voorstraat, de Markt, de prinses Julianastraat, de Stationsstraat en de Gramsbergerweg.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Kunstcadeau van de kerken 
9/10/12, 22:11
Dinsdag 9 oktober, een dag voor de officiële opening van het gemeentehuis van Hardenberg, hebben alle 42 kerkelijke gemeenten, parochies en andere levensbeschouwelijke gemeenschappen een cadeau aangeboden aan de burgerlijke gemeente. In de gang naar de Balkbrugzaal hangt sinds die dag een kunstwerk dat is aangeboden ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Stad Hardenberg.

De makers van het cadeau zijn Teije en Arjan Visser, docenten creatieve vakken van het Greijdanus in Hardenberg en het is uitgevoerd door Alfred en Gerko Bolks van Bolks-Bouw. Het kunstwerk is gemaakt van een zelfde glazen paneel als aan de gevel van het gemeentehuis is bevestigd. Op het paneel is het blauw van de rivier de Vecht aangebracht, op het oppervlak van het water spiegelt het silhouet van kenmerkende Hardenbergse gebouwen en boven de wandtegel staat een deel van de tekst van Jeremia 29:7 - Bid tot de Heer voor de stad en zet je in voor haar bloei.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Raadszaal Hardenberg 
6/10/12, 11:05
De camera in de raadszaal werkt als een omgekeerde spiegel.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Historisch Festival Zwieseborg 
16/9/12, 13:47
Zaterdag 15 september is op Landhoeve Zwieseborg in Loozen een historisch festival gehouden. Onderdelen van het festival waren onder meer een landlevenmarkt, een oldtimerrit en een kampement uit de middeleeuwen met ridders, kwakzalvers, boogschutters en ander loslopend volk. De opbrengst van het festival wordt geschonken aan de stichting Vecht voor Jeugd.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Stadswandeling Enschede 
4/9/12, 00:41
Wie wil weten waarom het stadhuis van Enschede lijkt op dat van Stockholm, hoe de beeldengroep bij het stadhuis aan de naam Ei van Ko is gekomen, waarom het station een Rijksmonument is en wat er de oorzaak van is dat de stad zoveel banken kent, doet er goed aan eens een keer een stadswandeling mee te maken van stadsgids Robin Pater.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Harmonicadag Kloosterhaar 
28/8/12, 11:47
Harmonicadag in 't Haarschut m.m.v. De Stedekijker Daansers uit Diepenheim.
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Eerste klap is een daalder waard 
19/8/12, 12:59
HARDENBERG – HHC uit Hardenberg kon zaterdag bij de start van de Topklasse meteen vol aan de bak, omdat de zelfbenoemde kampioenskandidaat Rijnsburgse Boys op bezoek kwam. Ondanks de hitte bezorgden de Hardenbergers de Rijnsburgers een koude douche.

HHC was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij en tijdens de perioden dat de ploeg achteruit werd gedrukt kon vertrouwd worden op de defensie, die weinig kansen weg gaf. Over de hele wedstrijd gezien slechts een handvol voor de ploeg uit Rijnsburg. Ook HHC creëerde niet overdreven veel kansen, maar bij de Hardenbergers leverde wel vrijwel elke kans een doelpunt op. Na 80 minuten stond dan ook 4-0 op het scorebord. In de slotfase kon Rijnsburg nog wat terug doen waardoor de eindstand 4-2 werd. De vreugde aan de kant van de Hardenbergers werd wel getemperd door de vijf gele kaarten die scheidsrechter Roeleveld had uitgedeeld aan HHC (overigens kreeg Rijnsburgse Boys er drie). De man drukte een negatief stempel op de wedstrijd, die dat niet had verdiend.

Flower to the people in Worp 
12/8/12, 20:49
Dat zou Hardenberg ook moeten hebben als straks het Vechtpark klaar is: een muziekkoepel.
Niet zo’n zielige vertoning als de huidige koepel op het marktplein, waar hij nogal misstaat en geen enkele zinvolle functie heeft, maar zoals in het Worpplantsoen. Dat is een park tussen de woonwijk De Hoven en de IJssel, tegenover de binnenstad van Deventer.

Het park kende vanaf ongeveer 1850 ruim een eeuw lang een muziekkoepel met kiosk voor openluchtconcerten. Enkele jaren geleden hebben enkele Deventenaars het initiatief genomen om een nieuwe muziekkoepel met bijpassende mobiele kiosk te bouwen. Dankzij veel sponsors, subsidies en een rijke weldoener die garant stond voor de kosten is in het voorjaar van 2012 de koepel officieel in gebruik genomen.

Sindsdien wordt elke zondagmiddag een concert gegeven in de Nering-Bögelkoepel, van mei t/m september. Zondag 12 augustus was dat (een deel van) de formatie Flower to the people uit Zoetermeer met Acoustic World Fusion, zoals ze dat zelf noemen: een mengvorm van jazz, latin en pop, veelal van eigen hand. Om eerlijk te zijn: verrassend goed.

Hieronder een opname met een eenvoudige compactcamera gemaakt van het koepelconcert. Toevallig geen eigen werk maar van de Canadese formatie Skylark uit 1972: Wildflower. Wel beter dan het origineel.Rondje Valthe 
5/8/12, 00:17
Van Valthe naar Exloo en via Odoorn weer naar Valthe. Met onderweg hunebedden, grafheuvels, het veenkoloniale goud, het Schapenpark met paarden, schapen en het beeld Ode aan de zon van Bretons graniet. En een hennepveld. Niet bestemd voor hasj of marihuana maar voor fabrieken in Oude Pekela waar de plant wordt verwerkt tot strooisel voor dieren.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Pasar in Steenwijk 
1/8/12, 22:04
Ommen had er vorig jaar een, en Hardenberg zou dit jaar aan de beurt zijn, maar de Markt bleef half mei leeg, terwijl het plein vol had moeten staan met kraampjes waar je saté en loempia’s kon kopen, waar gebatikte stoffen werden aangeboden en waar een medium jou in contact kon brengen met geesten elders. De Pasar Malam ging echter niet door, want voor een goede pasar heb je minimaal 60 kraampjes nodig en minstens tien restaurants, terwijl er zich maar 25 hadden aangemeld, vertelde de organisator.

Voor het Tempo Doeloe-gevoel in de regio moest je daarom begin augustus afreizen naar Steenwijk. Zang, dans, kettingen en kralen, bakbananen en spekkoek, het was er allemaal. En omdat de kerktoren van de Sint Clemenskerk ook beklommen mocht worden (voor het tarten van je in de loop der jaren ontstane hoogtevrees moest ook nog eens 2 euro worden betaald) had je na 226 treden een aardig uitzicht op de pasar van boven.

Eigenlijk mocht de markt in Steenwijk geen Pasar Malam worden genoemd, want het was geen avondmarkt. En dus deden de Steenwijkers dat ook niet, maar noemden ze de festiviteiten Pasar Istimewa, oftewel een bijzondere markt. En dat was het.

Kunstwerk in centrale hal gemeentehuis 
31/7/12, 21:09
Als woensdag 10 oktober het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg officieel wordt geopend, kunnen bezoekers voor het eerst het kunstwerk in de centrale hal bewonderen.

De van oorsprong Zeeuwse kunstenares Maartje Korstanje heeft een boom gemaakt van gecoat karton met daarin 29 vogelnestjes van brons, naar voorbeelden die in de gemeente Hardenberg zijn gevonden. De nestjes staan symbool voor de 29 kernen die de gemeente telt. Het kunstwerk is zes meter hoog en komt aan stalen kabels te hangen.

Begin dit jaar hebben vijf kunstenaars hun visie gepresenteerd voor een kunstwerk in het nieuwe gemeentehuis. Uiteindelijk heeft de commissie Kunst, bestaande uit B&W, inwoners en vertegenwoordigers van de gemeenteraad en het bedrijfsleven, gekozen voor het idee van Maartje.Likje verf voor Sint Stephanus 
17/7/12, 10:20
De buitenkant van het museum aan de Voorstraat in Hardenberg (dat tegenwoordig de naam 't Stadhuus draagt) is de afgelopen weken door een professioneel bedrijf onder handen genomen. Het wapen van de voormalige gemeente Stad Hardenberg (tot 1941) met daarin een hoofdrol voor Sint Stephanus, is door vrijwilligers van het museum van een vers kleurtje voorzien.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Brug Hoogenweg 
16/7/12, 15:51
De bouw van de brug in de Hoogenweg over het Overijssels kanaal (Almelo-De Haandrik) nadert zijn einde. In juni werd het hoogste punt bereikt: het wegdek kwam erin en de bovenbouw werd geplaatst. Er resteren nog ongeveer twee maanden voor de afwerking. Rond september moet de bouw gereed zijn, verwacht de provincie Overijssel.

Klik op de afbeelding voor een grotere foto.

Night of the Forest 2012 Sporthal Gramsbergen 
14/7/12, 13:17
GRAMSBERGEN - Een sporthal is geen bos, dat werd vrijdagavond 13 juli nog maar eens weer duidelijk. En dat had niets te maken met sport, spel en bewegen maar meer met geluid. De tweede editie van Night of the Forest in het Gramsberger bosje dreigde vanwege slechte weersomstandigheden net als verleden jaar niet door te gaan. Snel ingrijpen van de organisatie zorgde ervoor dat vrijdagavond toch zo’n 600 bezoekers in de sporthal van Gramsbergen konden luisteren naar onder meer Cresendo, Soli Deo Gloria, Euphonia, Jan Henk Post en shantykoor de Sjompiesingers. Maar hoewel de aankleding een beetje voor een bossfeertje zorgde en net als tijdens de eerste uitvoering in 2010 het bier en de broodjes beenham volop hun weg vonden naar de dorstige kelen en hongerige magen van de toehoorders, bleef toch het gevoel knagen dat er iets ontbrak. Het was de akoestiek, die voor dat gevoel zorgde. Misschien was die in de buitenlucht ook niet geweldig geweest, maar vrijdag werd duidelijk dat een sporthal eigenlijk alleen geschikt is voor harmonieën en fanfares met hun fors geluid. De rest van de uitvoerenden zag het geluid als het ware verdampen in de hal.

Het was wel een goede keus van de organiserende stichting ProGram om het evenement door te laten gaan. Er was door zovelen zoveel tijd in repetities en organisatie gestoken (en de subsidies bleven natuurlijk ook niet eeuwig beschikbaar), dat net als verleden jaar de zaak afgelasten eigenlijk geen optie was. Het slotakkoord maakte duidelijk dat het ook muzikaal een goede keus was. Rond middernacht zorgde een combinatie van Crescendo, SDG, Euphonia en zangeres Marjon Boonstra onder leiding van dirigent Egbert Stroeve voor een sfeervolle afsluiting met nummers van Toto, Michel Fugain en Vicky Sampson, speciaal gearrangeerd door Alfred Willering.


Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Brandweer zonder grenzen 
13/7/12, 19:39
HARDENBERG – Zeventien minuten tijd zit er tussen de uitbraak van een brand en een mogelijke rookvergiftiging, hebben Duitse onderzoeken aangetoond. Het is dan ook wel handig dat de brandweer binnen die tijd een brandhaard kan bereiken. In het Duitse dorpje Laar, vlak over de grens bij Gramsbergen, lukt dat niet. Laar heeft zelf geen brandweer zodat de Samtgemeinde Emlichheim bij brand moet uitrukken. Omdat aan de 17-minuten eis niet kan worden voldaan heeft Emlichheim contact gezocht met de gemeente Hardenberg. Donderdag 12 juli werd een overeenkomst over wederzijdse hulp getekend in een tent bij de grensovergang Poffershut, door burgemeester Daniela Kösters van de Samtgemeinde Emlichheim en burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg.

Het overleg tussen beide gemeenten over de hulpvraag had niet erg lang geduurd, vertelde brandweercommandant Martin Cuperus tijdens de officiële ondertekening: “Bij de brandweer hanteren we hetzelfde motto als een Rotterdams voetbalclub, namelijk geen woorden maar daden”. Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg kon dat beamen en ook de Duitse sprekers lieten zich in die trant uit. Zij toonden zich verbaasd dat de samenwerking zonder veel bureaucratisch ‘gedoe’ tot stand was gekomen. De twee gemeenten hebben afgesproken elkaar ‘om niet’ te helpen in geval van brand of andere calamiteiten, wat betekent dat er over en weer geen rekeningen worden gestuurd, zoals goede noabers betaamt.
De brandweer van Gramsbergen zal ingeschakeld worden als er daadwerkelijk brand uitbreekt in Laar. Via de grensovergangen bij de Poffershut en Vilsterborg kan de Gramsberger brandweer namelijk wèl binnen 17 minuten ter plekke zijn.

Na de ondertekening werd op de plek waar de Rondweg (NL) en de Hardenberger Diek (D) elkaar raken gedemonstreerd, hoe de Duitse en Nederlandse korpsen technisch aan elkaar worden gekoppeld: er moet namelijk een speciaal koppelstuk worden gebruikt om de slangen te verbinden. De menselijke koppeling gebeurt binnenkort, wanneer gezamenlijk wordt geoefend. Overigens wordt verwacht dat de hulp niet eeuwigdurend zal zijn. Volgens burgemeester Kösters is het de bedoeling dat Laar ooit zelf een brandweerpost krijgt, maar dan moet de economie meezitten en het aantal vrijwilligers uit Laar fors toenemen.

Poort voor Joodse begraafplaats in Nordhorn 
6/7/12, 19:45
De Joodse begraafplaats in Nordhorn (D) heeft sinds 5 juli 2012 een nieuwe poort. Geïnspireerd door moderne ontwerpen op andere Joodse begraafplaatsen zijn twee zuilen van zandsteen geplaatst met een hekwerk waarop Davidsterren zijn bevestigd. Donderdag is de poort officieel in gebruik genomen.

In Neder-Saksen zijn nog 210 Joodse begraafplaatsen. Onderhoudswezen worden ze genoemd, omdat de gemeenschappen die er zorg voor zouden moeten dragen er niet meer zijn. In Nordhorn zorgt de gemeente voor het onderhoud. Diezelfde gemeente nam het initiatief tot het plaatsen van een nieuwe poort, die mede dankzij een gift van 5000 euro van de Sparkasse gebouwd kon worden.

Op de begraafplaats aan de Bentheimerstraße bevinden zich 62 graven uit eind 19e en begin 20e eeuw, maar er zijn nog maar 36 grafstenen over. De laatste Jood die er is begraven is Salomo de Vries, in 1941, vlak voor de deportatie van zijn familieleden die de vernietigingskampen geen van allen overleefden.

Luttenberg 
1/7/12, 22:28
Rondje Luttenberg met onder meer de Mariagrot en Engeltjes kijken in de Corneliuskerk.

Klik op de afbeelding voor meer foto's.

Korenbloemen 
17/6/12, 22:54
Op de site van Neerlandstuin.nl staat onder meer het volgende:

Als u wat ouder bent, zult u zich vast nog wel de korenakkers herinneren: afgezoomd door het intense blauw van de korenbloem, vaak vergezeld van de rode papaver. Een kleurrijk schouwspel tegen een achtergrond van het blauw berijpte, op de wind golvende graan. De gewone wilde korenbloem komt steeds sporadischer voor op de Nederlandse akkers.

Hoezo, als u wat ouder bent? De makers van die site zijn blijkbaar niet bekend met het gebied langs de Drentse kant van de Reest, van Den Westerhuis naar Rabbinge. Tussen de gerst en de rogge zie je volop korenbloemen en er zijn zelfs velden met alleen maar bloemen.

Een nutteloze bloem, maar hij geeft de tarwevelden glans, schreef Constantijn Huygens al in 1672:

De bloem is nutteloos in ’t koren en nochtans,
- daar is geen weerleggen aan - zij geeft de tarwe glans.
Is het onkruid, dan is het van het beste, het is vriendelijk, het is fijn,
het is zoet en schadeloos, en “niet min als fenijn” (volstrekt niet giftig).

Hello Sailor 
9/6/12, 00:05
Wat is er aan de hand met het kunstwerk Hello Sailor bij de Vecht in Ane? De scheepsbrug van Jeroen Doorenweerd is onlangs opnieuw geverfd, maar de mogelijkheid om te luisteren naar verhalen over de Vecht is verdwenen.


Volgende